Så blir ditt italienska café fantastico!

Italien är en av världens populäraste resedestinationer och det är inte undra på. Vare sig du är intresserad av mat, mode, fotboll, historia eller musik har landet massor att erbjuda – för att inte tala om det underbara språket. Av den anledningen kan det vara kul att öppna ett eget litet italienskt café hemma i Sverige för att ge allt från barnfamiljer och fashionistas till fotbollsfans och historienördar en italiensk arom.

För att lyckas med caféet är det en hel del att tänka på, inte minst utrustningen för mat och dryck. Genom att till exempel skaffa springformar i flera olika storlekar kan du laga många rätter i större omfattning och spara på en hel del tid och energi. Andra bra redskap för att lyckas med menyn är

• Bakplåtar för pizza
• Örtsaxar för härliga kryddor
• Ost- och nötkvarnar för såser
• Raviolistansar

Självfallet behöver du också trevliga serveringsfat, bestick och glas, och du kan välja stilen beroende på caféets tema. Här får du några tips på hur du kan ge caféet en mysig och personlig stil som kommer locka alla italienälskare.

Inred efter region

Italien är ett stort land med många olika regioner som var och en har sin karaktäristiska stil. Har du en egen favoritdestination i landet kan det vara roligt att låta ditt café gå i den andan. Du kan också gå efter allmän popularitet. Enligt resetidningen Vagabond hör Rom, Milano och Venedig till de populäraste städerna i Italien och därför kan du enkelt inreda därefter. Gör ett romerskt vintage-café med en lite rustik målarstil som både är traditionell och trendig på en och samma gång. Välj en industriell design med affischer från Milanos mode- och sportbransch eller satsa på en grann och nästan lite överdådig Venetiansk stil. Du kan anpassa det du serverar efter stilen och satsa på lokala specialiteter. Romerska kronärtskockor, Milanesisk osso bucco och panettone är delikata för alla gommar, och från Venedig kan du bjuda på härliga bakverk i stil med det legendariska Café Florian som självaste Casanova ska ha lockat sina älskarinnor med.

Läs på om landet

För att du ska ge ditt italienska café en riktigt genuin känsla är det alltid kul att hålla dig á jour med landet. När det är karnevalvecka i Venedig kan du till exempel inreda därefter, kanske till och med ordna ett eget party, och om det är en stor fotbollsmatch på gång i Milano kan du bjuda in till en gemensam tittarstund. Du kan också bjuda in olika experter som kan berätta om landet, organisera vinprovning med populära viner eller visa hur man gör egen pasta. Det är ett kul sätt att marknadsföra dig på och kommer locka många nyfikna. Låt också gärna personalen vara klädd i italiensk stil, även om det endast innebär enkla plagg som randiga gondoljär-tröjor eller olika halsdukar från italienska fotbollslag.

Kärleken till Italien delas av många och ditt café kommer snabbt bli populärt. Med god mat och dryck, en väl uttänkt inredningsstil och en och annan opera-aria i bakgrunden kommer ditt lilla Italien uppskattas av många.