Så fixar du ett italiensk inspirerat julbord

Julbordet är en viktig del av julen. Att ge julbordet en italiensk tvist kan få smaklökarna att jubla lite extra. Men för att ett julbord ska vara komplett behövs alltid en julskinka. Den går att tillaga på ett traditionsenligt vis eller med en italiensk touch.

Julbordet är höjdpunkten på julafton. Även om ett klassiskt julbord alltid är ett vinnande koncept kan det vara kul att ta ut svängarna emellanåt. Att bjuda på ett julbord med influenser från Italien är en mycket bra idé. Julskinkan är alltid ett måste på julbordet. Det är julskinkan som i mångt och mycket gör hela julbordet. Tillagningen av julskinkan är viktig, så lagar du bästa julskinkan beroende på hur du vill ha den. Om du vill ha en italiensk inspirerad julskinka kan du göra en örtgriljering som är smaksatt med citron och apelsin.

Bästa julskinkan är den klassiska

Ett annat alternativ är att du tillagar julskinkan som vanligt och griljerar den med senap, ströbröd och äggula. Det är det bästa receptet om du vill ha en riktigt god julskinka som är enkel att tillaga. Till den klassiska julskinkan kan du sedan servera andra rätter till julbordet som är inspirerade av det italienska smakerna och som matchar bra med julskinkan.

Italiensk julbords mat

Sill med italienska smaker är ett bra alternativ till det italienska julbordet. Mixa ihop soltorkade tomater, parmesan, vitlök, pinjenötter och basilika med majonnäs och crème fraiche. Sedan vänder du ner sillen i blandningen. Citronmarinerad lax, apelsin och fänkålssallad samt fikon med gorgonzola är också goda italienska inslag som passar bra till julbordet. Salami och vitlöksfräst svartkål tillsammans med parmesan och rostade pinjenötter är också väldigt gott. Kycklingleverpastej och olivpasta med crostini är ett annat bra tips. Tänk på att färre maträtter och tillbehör är bättre än många för att minska matsvinnet och vara mer klimatsmart.